Medische echo's 

U bent zwanger. U kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft, of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening. 

Er zijn twee soorten screening:
1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT niet-invasieve prenatale test.
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen. Met uw verloskundig hulpverlener heeft u hier een gesprek over, de counseling.
Bij het echocentrum kunt terecht voor een 13 en/of een 20 weken echo.

De 13 en 20 weken echo

13 weken echo 

Vanaf 1 september heeft de overheid de Structureel Echoscopisch Onderzoek ingevoerd in Nederland voor alle zwangeren, de zogenoemde 13 weken echo. Dit structureel echoscopisch onderzoek zal plaatsvinden bij 13 weken zwangerschap.  
 

In Nederland kunt u alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Deelnemen aan de wetenschappelijke studie en de 13 wekenecho kan vanaf 16 jaar.

Kiest u voor een uitgebreid gesprek (counseling) over de 13 wekenecho? Dan geeft u toestemming om een aantal persoonsgegevens vast te leggen in uw zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Kiest u ook voor de 13 wekenecho? Dan worden ook daarover gegevens vastgelegd. 

 20 weken echo

Met de 20 wekenecho kunt u laten onderzoeken of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is te onderzoeken of uw kind een open rug of open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind groeit en of er voldoende vruchtwater is. U kiest zelf of u dit onderzoek wilt. 

Gezien het medische aard van het onderzoek is het niet toegestaan om opnames met mobiele apparatuur te maken gedurende het onderzoek. In overleg met de echoscopiste is er aan het einde eventueel gelegenheid voor het maken van foto's en/of video's.