20 weken echo

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. U kiest zelf of u dit onderzoek wilt. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.


Wanneer? 

U kunt de 20 wekenecho krijgen vanaf week 18 tot aan week 21 van uw zwangerschap (dat betekent tot 21 weken en 0 dagen). U kunt de echo het beste in week 19 van uw zwangerschap laten maken (dat is 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen zwangerschap). Tijdens het maken van de afspraak wordt overlegd wat het beste moment is.  


De uitslag 

Een normale uitslag van de 20 weken echo is geruststellend, maar het sluit niet uit dat er toch afwijkingen zijn bij de foetus. Niet alle lichamelijke afwijkingen kunnen worden gezien met een echo rond de 20 weken zwangerschap. Daarnaast is het SEO geen genetisch onderzoek en kunnen bijvoorbeeld verstandelijke beperkingen niet worden vastgesteld. Het is belangrijk dat u zich de beperkingen van het SEO realiseert. 

 

Een andere uitslag dan verwacht? 

Soms ziet onze echoscopiste iets tijdens de 20 weken echo waarvan het anders dan normaal is of waarvan ze graag wil dat de gynaecoloog verder onderzoek doet. De echoscopiste zal u rustig uitleggen wat zij ziet en waarom zij wil dat de gynaecoloog een echo bij u gaat maken. 


De echoscopiste belt dezelfde dag uw verloskundige nog op, om haar op de hoogte te stellen. Wanneer u dit prettig vindt, neemt uw verloskundige dezelfde dag nog telefonisch contact met u op om eventuele vragen te beantwoorden. 
 
Het verdere onderzoek bestaat uit een geavanceerd echoscopisch (ultrageluid) onderzoek GUO (geavanceerd echoscopisch onderzoek) type II. Deze wordt verricht door één van de gynaecologen in Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Streven is altijd dat u hier binnen 3 werkdagen nog terecht kan. 

 

Als de uitslag niet goed is, is het prettig om iemand bij u te hebben. Neem daarom uw partner mee of iemand anders. Er mag 1 volwassene met u mee en u mag geen kinderen meenemen. 

 

Geslacht 

Tijdens de 20 weken echo ziet de echoscopiste vaak of het een jongetje of meisje is. Wanneer u dit wilt weten, zal ze dit aan u vertellen. Echter, soms is het ook mogelijk dat ze dit tijdens het gehele onderzoek niet kan zien, bijvoorbeeld door de ligging van uw kindje. 

Wilt u meer weten over de 20 weken echo? Kijk dan even op de website van het RIVM.